English version Swedish version Spanish version French version

ChessDB - en fri Schackdatabas

Huvudfönstret i ChessDB

ChessDB är en fri schackdatabas som kan användas i Microsoft Windows, Linux, Apple Macar med OS X likväl som de flesta om inte alla moderna UNIX-versioner. Programmet har översättningar till Engelska, Spanska, Tjeckiska, Holländska, Franska, Tyska, Ungerska, Koreanska, Italienska, Norska, Polska, Portuguisiska, Ryska, Serbiska och Svenska. Dokumentationen är utmärkt, men nu är den mesta bara på Engelska, men denna situation förändras snabbt. Om du har några frågor efter att ha läst denna hemsida, var god och anmäl dig till Chessdb-users@lists.sourceforge.net mailinglista (du behöver anmäla dig innan du kan skriva på listan).

Vad en schackdatabas kan göra

Utöver denna fullt funktionella schackdatabas, finns det ett antal andra tillgängliga både fria och kommersiella. Denna avdelning beskriver i väldigt breda termer grundläggande varför de är användbara. Schackdatabaser ger generellt:

Huvudfunktioner i ChessDB

ChessDB är mycket tungt baserat på den mycket framgångsrika Scid som var den förstklassiga fria schackdatabasen. Det finns ett stort antal funktioner. i ChessDB. Det är inte en nedbandad/light/försämrad (kalla det vad du vill) version av en dyr kommersiell produkt, men du får ett komplett fullt funktionellt program.

Med ChessDB kan du:

Vad kommer i nästa version

Vad ChessDB inte kan göra

Det finns några saker som ChessDB inte kan göra, som andra program kan göra.

Andra schackdatabaser

Vi känner att ChessDB kommer att vara det bästa valet för många människor, men det finns andra schackdatabaser. Några av dem inkluderar:

Som du kan se, finns det ett antal schackdatabaser. Det kan vara lite tvekan att det vid tiden för skrivandet (December 2006), att det inte finns någon bättre fri databas. Om program som Chessbase är bättre beror på vem du pratar med.

Binära filer

Binära filer (dvs vad de flesta människor kallar program) som lätt kan installeras kommer att bli tillgängliga när det är möjligt. För närvarande har vi

Skärmdumpar

Utseendet på ChessDB varierar lite beroende på plattformen. Här är några skärmdumpar i Windows, Mac OS X och Solaris (UNIX).

Skärmdumpar tagna med Microsoft Windows XP Professional

Skärmdumpar tagna med en Mac som kör OS X

Skärmdumpar på ett UNIX-system (Solaris 10 i detta fall)


Valid HTML 4.01 Valid CSS!
Hemsida administrerad av Dr. David Kirkby
Denna sida ändrades senast: 2007-09-16. 10:41:20 Svensk tid